Saturday, August 8, 2009

Perjalanan ke Kota Samarahan,Sarawak

22 August 2009 , arini aku terbang ke UNIMAS,sarawak untuk pendaftaran student second intake bachelor in computer science major in Multimedia computing .. flight kul 11.30 .. dalam bas masa nak pi ke LCCT tu macam2 dalam kepala otak ni.. terpikir itu terpikir ini..betul ke keputusan aku ni?? study 4tahun..lamenye.. jauh lak tu..huhu..wat solat istikharah nampak lain..entah la..aku ikut gerak naluri hati aku,moga segala keputusan yang aku buat betul..amin..

masa sampai kat airport tu..de perasaan seronok coz dapat naik kapal terbang,dulu masa form5 pernah naik tapi itu lain(kapal terbang yang naik 2 orang)..lagi 1 hal masa dalam flight banyak sangat pelakon2 dalam flight yang sama coz kat kuching de jom heboh,dan antara artis nye de la Asyraf muslim,dafi spa Q,fauziah gous,wahis,fitri yahya,nabila,danny..masa naik flight tu leka tengok awan..subhanallah,cantik nye ciptaan tuhan tu..indahnya langit,cantiknya bumi..xhenti detik hati ni memuji kuasa-Nya..subhanallah..masa mak n papa terlena..dalam hati ni terdetik,semangat nye papa n mak nak hantar aku study jauh ni..yela kos perjalanan pun da brapa da,kos pngajian nye lagi..nasib baik aku sempat keje setahun n de la beberapa sen yang terkumpul yang dapat digunakan untuk study ni..

sampai je di airport kuching,dari pandangan mata aku..same je kuching ni ngan semenanjung..xrasa sangat beza nye..sementara tunggu kawan aku wan datang jemput dari airport kami dok tunggu kat luar tu..mak da lapar,cadangnya nak makan kat situ je..tapi papa kata kemudian la coz takut xsempat register nanti..kalau tnya aku,aku xde selera langsung nak makan walaupun dari pagi tadi xsentuh apa..yela dalam keadaan gini sume nye xrasa..takut n risau je terasa..

dari airport ke UNIMAS,kota samarahan xjauh pun..dalam 20minit je..masuk je kami dalam kawasan unimas tu,terdetik di hati kami besarnya kawasan die..tempat yang cantik,disebelah kelab golf,de tasik yang besar..sampai je sana terus pi register sume bende..setle je pi la masuk ke hostel nye..nama hostel aku kolej allamanda.. baru la makan..aku da la cerewet pilih makan,tapi ari pertama ni aku tengok ok lagi..masih leh terima..

pastu wan bawa mak n papa jalan pi beli apa yang patut mereka bawa balik ke semenanjung dan antara nya kek lapis n ikan masin terubuk..tempat pertama yang kami pergi adalah ke tempat agak popular di kuching iaitu kek lapis dayang salhah seberang sungai di bandar kuching ..lebih kurang kul 5 kat situ..1st time sampai sana kami di layan baik,terasa macam suasana raya la plak..hehehe..bagi setiap pengunjung yang datang dijamu nye dengan pelbagai jenis kek lapis..best je tengok..papa borong habis kek lapis tu,lebih dari 10 jenis kek lapis papa beli..yela papa nak buat kenduri kesyukuran aku dapat diterima masuk u sabtu ni..kenduri wat kat kampung..tu yang kene beli banyak betul..papa saja la beli lebih coz bagi kat wan 1 coz die banyak tolong aku dan bagi kat room mate aku sebagai tanda perkenalan.. pastu pergi ke pasar satok dimana pasar yang jual banyak ikan masin terubuk..tu pun papa beli banyak gak,untuk kenduri juga..

selesai membeli-belah wan hantar papa n mak ke airport..dalam perjalanan nak ke airport tu hati aku da berdegup kencang da..saat ni lah yang paling aku xsuka..huhu..dalam hati aku lawan perasaan tu,papa pernah cakap " along kan anak yang tabah,walaupun along banyak diduga ini bermakna Allah syang pada along,ini cabaran untuk mendewasakan diri " ..seribu kali baca mesej dari papa tu,seribu kali gak la aku akan menangis..huhuhu..tapi bile baca mesej tu,buat aku lebih bersemangat n kuat..azie kn kuat!! chaiyok2!! .. sampai je airport tu,aku cakap kat "wan xyah parking la" ..so lepas je keluar kn barang2 papa n mak,aku peluk salam,peluk cium mak..masa aku salam papa aku cakap " DOAKAN ALONG pa ma .." ayat tu yang wat air mata bertubi2 kuar,xdapat tahan da..papa nampak aku sedih dia peluk aku,dia cakap "jaga diri elok2 long"..aku xleh tunggu lame terus masuk kereta,aku takut kalau makin lama aku kat situ lagi la aku xdapat tahan sedih aku..dalam kereta aku still dalam kesedihan,wan la wat lawak sampai aku dah boleh tahan air mata aku yang xhenti2 dari tadi..sebelum balik ke bilik,wan bawa aku beli barang keperluan aku..

balik ke bilik..wan hntr smpai bilik hntar barang yang beli tadi..dia lepak jap pastu dia kata kul 10 kang dia datang balik..memang penat..sepanjang hari jalan..sampai bilik dalam pukul9..mandi sume..barang2 aku xkemas dulu,tu sume kemudian n mungkin esok je la..pukul 10 wan datang balik n cite ckit2 pe yang patut aku wat esok..malam tu baru la dapat jumpa room mate aku,nama die famila farvin..comey orang nye,dan nampak dari gaya nye macam baik..

sebelum tido,aku berharap segalanya ok n harap segalanya dipermudahkan..dan setiap langkah aku deberkati,deredhai dan dilindungi oleh Allah..insyaallah..amin..
moga-moga segala doaku diperkenankan ..

***gambar2 xmasuk lagi coz de kat kamera papa,mungkin 14hb ni aku upload pic nye..

2 comments:

george said...

salam, hai saya just nak tanye jarak antara bandar kuching dengan unimas jauh tak and brape lame agaknye perjalanan? saya tanye sebab maybe saya akan masuk unimas sem depan.

Azie said...

george, perjalanan dari airport kuching ke unimas kota samarahan jauh nye lbh krg 20minit gak la perjalanan nye .. tahniah ye george .. nk amik kos pe ye??